CENTRUL

PENTRU EDUCAŢIE    INTERCULTURALĂ

CONSTANŢA

 

Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?

 

Muzeul de Artă Constanţa găzduieşte, în perioada 17 februarie - 1 aprilie 2017, o serie de ateliere de creaţie artistică încununate de o expoziţie, în cadrul proiectului „Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?”. Primul atelier a avut loc vineri, 17 februarie 2017, începând cu ora 9.00, în cadrul Centrului pentru Educaţie Interculturală, aflat în incinta muzeului. Muzeul de Artă Constanţa este partener în acest proiect alături de Asociația Da’DeCe din Bucureşti - promotorul de proiect -, de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti şi de Muzeul de Artă din Cluj.

Prin proiectul „Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?”, cei patru parteneri şi-au propus să interogheze sentimentul de patriotism într-o manieră colaborativă, prin întâlnirea creativă dintre copii și artiști și prin organizarea unei campanii naționale pe diferite canale media. Proiectul va fi implementat în perioada februarie - octombrie 2017 în cadrul muzeelor de artă din București, Cluj-Napoca și Constanța și va consta într-o serie de ateliere în care artiști vizuali, actori și dansatori vor descoperi, alături de copiii de 8-12 ani, ce înseamnă patriotismul și conceptele atașate acestuia, precum diversitate și toleranță.

Muzeul de Artă din Constanța va participa în cadrul proiectului “Da’DeCe (nu) îmi iubesc țara” prin găzduirea unui număr de 6 ateliere în Centrul pentru Educație Interculturală. Proiectul ”Da’DeCe (nu) îmi iubesc țara?” își propune întâlnirea creativă dintre copii, artiști vizuali și actori dansatori, în cadrul muzeului, pentru interogarea sentimentului și ideii de patriotism și țară cu mijloacele specifice fiecărui artist implicat, dar și a unei abordări psihologice care să-i invite pe copii la sinceritate, redescoperire, implicare și interogare reală. Procesul din timpul întâlnirilor va fi de tip mentoring, cu intenția de a-i stimula pe copii să se întrebe ce înseamnă țara pentru ei, ce este patriotismul, dacă acestea reprezintă o valoare sau când poate să devină ceva valoros. Vor fi de asemenea abordate temele diversității și toleranței în contextul patriotismului, prin alegerea unor grupuri țintă care să ilustreze mixajul de diferite categorii sociale și etnice.

La Constanța, întâlnirea cu arta contemporană va fi mediată de artista Ana Bănică și actorul Nicodim Ungureanu. La ateliere vor participa elevi de la de laȘcoala Gimnazială Nr.38 „Dimitrie Cantemir” și de la Școala Gimnazială Nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu”, iar vernisajul expoziţiei, care va cuprinde lucrările realizate de micuții artiști, va avea loc în luna aprilie.

 

Evenimentul face parte din proiectul „Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?” și este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 

Mai multe detalii despre programul evenimentului, cât şi descrierile îndrumătorilor implicaţi în proiect, pot fi găsite pe site-ul promotorului de proiect: http://www.asociatiadadece.ro/.

 

Pentru informaţii suplimentare contactați: Cristina GELAN - coordonator proiect la Muzeul de Artă Constanța, tel./fax: 0241 617 012, e-mail: muzeuldeartaconstanta@gmail.com

 

 

Îmi place/ Nu-mi place... prin artă

 

    Muzeul de Artă Constanţa a desfășurat în perioada 23 septembrie - 24 noiembrie 2016, o serie de ateliere de creaţie artistică, în cadrul proiectului Îmi place/ Nu-mi place... prin artă. Acestea au fost organizate în Centrul pentru Educaţie Interculturală, realizat prin proiectul derulat cu fonduri SEE, aflat în incinta muzeului. Muzeul de Artă Constanţa a fost partener în acest proiect, alături de Asociația Da’DeCe din Bucureşti - promotorul de proiect -, de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti şi de Muzeul de Artă din Cluj.

Prin proiectul Îmi place/ Nu-mi place... prin artă, cei patru parteneri şi-au propus ca pe durata anului 2016 să-i apropie pe copiii de 9 - 12 ani de arta contemporană, prin medierea înţelegerii acesteia și prin procesul de creare a unor lucrări originale de artă. Proiectul a constat în mai multe întâlniri între artiști-pedagogi, elevi și muzee de artă modernă și contemporană din 3 orașe: București, Cluj-Napoca și Constanța, în vederea creării de către copii a unor lucrări de artă originale și a câte unei expoziții-instalație. Copiii au fost ghidați de artiști în procesul creator. Intenția a fost aceea de a-i introduce pe copii în lumea artei contemporane în calitate de receptori (pentru expozițiile deja deschise în cadrul muzeelor), dar și în calitate de creatori de artă contemporană.

In Centrul pentru Educaţie Interculturală, în perioada implementării acestui proiect, au fost expuse lucrările grupului țintă din proiectul SEE. Acestea au reprezentat expoziția de artă contemporană la care au fost expuși copiii din proiectul Îmi place/ Nu-mi place... prin artă.

 

 

| www.eeeagrants.org | www.fonduri-diversitate.ro |

  Proiect finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României

 

 

MADE WITH MUSE CEIC

© 2015 CEIC. All Rights Reserved.