CENTRUL

PENTRU EDUCAŢIE    INTERCULTURALĂ

CONSTANŢA

 

CENTRUL NAVAL NAŢIONAL PENTRU STUDII ŞI INIŢIATIVĂ ÎN EDUCAŢIE, SPORT ŞI TRADIŢII DIN CONSTANŢA

 

      21 mai 2021 – workshop: „Recuperarea modelelor arhetipale în designul vestimentar contemporan”

 

     Cu ocazia zilei de 21 mai 2021, ziua Constanței, la Muzeul de Artă Constanța se va desfășura workshop-ul intitulat "Recuperarea modelelor arhetipale în designul vestimentar contemporan", începând cu ora 15.00, în Centrul pentru Educație Interculturală, aflat în incinta instituției de artă. La activitate vor participa elevi ai Atelierului de Creație, grupa Design Vestimentar, de la Palatul Copiilor Constanța, coordonată de profesor Anca Pașa Deaconu. Elevii participanți la eveniment frecventează cursurile de Design Vestimentar și au vârste cuprinse între 12 și 16 ani, iar între ei se regăsesc și copii care fac parte din diverse grupuri etnice din Dobrogea. Scopul acestei acțiuni este acela de a valorifica potențialul multicultural și polietnic al spațiului dogrogean, de a stimula creativitatea artistică și de a contribui la crearea unor relații interetnice armonioase.

Workshop-ul face parte din proiectul "Portul Popular Dobrogean. Recuperarea Modelelor Arhetipale în Designul Vestimentar Contemporan", realizat de Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Palatul Copiilor Constanța și Muzeul de Artă Populară Constanța. Proiectul este coordonat de prof. Anca Pașa Deaconu și lect. univ. dr. Cristina Gelan.

      Acțiunea va consta în realizarea unor colaje textile cu modele preluate de pe portul costumelor tradiționale populare ale diverselor etnii dobrogene. Elevii participanți la workshop vor prelua elemente ornamentale și de decor, precum și simboluri de pe costume specifice portului popular și le vor recompune în creații de design vestimentar, sub îndrumarea prof. Anca Pașa Deaconu. Creațiile realizate de participanții la workshop vor fi valorificate în cadrul unei expoziții.

      În Centrul pentru Educație Interculturală, începând cu data de 26 aprilie 2021, a fost deschisă și expoziția "Memorie și dialog intercultural prin arta vizuală", care poate fi vizitată de publicul iubitor de artă, până la sfârșitul lunii mai.

 

 

      29 aprilie 2021 – workshop: „Identitate culturală, etnocentrism și reprezentare socială”

 

      Joi, 29 aprilie 2021, începând cu ora 16.00, la Centrul pentru Educație Interculturală Constanța, aflat în incinta Muzeului de Artă Constanța, va avea loc workshop-ul cu tema „Identitate culturală, etnocentrism și reprezentare socială”. La activitate vor participa studenți de la specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, anul I, din cadrul Facultății de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța. Workshop-ul va fi coordonat de lect. univ. dr. Cristina Gelan. Scopul întâlnirii este acela de a aborda problematica identității și a experiențelor identitare a tinerilor care conviețuiesc într-o realitate complexă, cu caracter multilingvistic, polietnic și multicultural. În acest sens vor avea loc o serie de dezbateri cu privire la punerea în valoare a ideii diversității etnice și culturale și a dialogului intercultural.

       În Centrul pentru Educație Interculturală Constanța, începând cu data de 26 aprilie a fost deschisă și expoziția MEMORIE ȘI DIALOG INTERCULTURAL PRIN ARTA VIZUALĂ, care poate fi vizitată de publicul iubitor de artă, în perioada aprilie - mai 2021.

       Acțiunea se desfășoară în colaborare cu Centrul pentru Educație Interculturală Constanța, înființat prin implementarea proiectului „Centrul pentru Educație Interculturală (C.P.E.I.C.)”, de Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Centrul Naval Național pentru Studii și Inițiativă în Educație, Sport și Tradiții din Constanța și International Organization for Democracy and Human Rights din Norvegia, în perioada  mai 2015 – aprilie 2016. Acesta a fost finanțat prin granturi SEE, în cadrul Programului Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european.

 

 

      26 aprilie 2021 – Expoziție „Memorie și Dialog Intercultural prin Arta Vizuală”

 

      Luni, 26 aprilie 2021, Muzeul de Artă Constanța deschide expoziția Memorie și Dialog Intercultural prin Arta Vizuală. Lucrările expuse au fost realizate în perioada 2015 – 2016, de grupul țintă al proiectului “Centrul pentru Educație Interculturală Constanța (C.P.E.I.C.)”. Acestea pun în valoare ideea diversității etnice și culturale și a dialogului intercultural, aducând în atenția publicului iubitor de artă motive inspirate din spații culturale variate.         Expoziția poate fi vizitată în Centrul pentru Educație Interculturală Constanța, aflat în incinta Muzeului de Artă.

      Centrul pentru Educație Interculturală Constanța a fost creat în anul 2016 prin proiectul cu același nume, implementat de Muzeul de Artă Constanța în parteneriat cu Centrul Naval Național pentru Studii și Inițiativă în Educație, Sport și Tradiții din Constanța și International Organization for Democracy and Human Rights din Norvegia, în perioada mai 2015 - aprilie 2016. Proiectul prin care s-a înființat Centrul pentru Educație Interculturală Constanța a fost finanțat prin granturi SEE, în cadrul Programului Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european.

 

     11 martie 2021 – workshop: „Modele orientale în pictura interbelică românească”

 

     Joi, 11 martie 2021, începând cu ora 10.00, la Centrul pentru Educație Interculturală Constanța, aflat în incinta Muzeului de Artă Constanța, va avea loc workshop-ul cu tema „Modele orientale în pictura interbelică românească”. Acțiunea este realizată prin Centrul de Cercetare Științifică și Creație Artistică „Euxin”, în colaborare cu Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. La activitate vor participa masteranzi de la specializarea Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii, anul al II-lea, din școala artistică a universității constănțene, care vor fi coordonați de lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan, lect. univ. dr. Cristina Gelan și conf. univ. dr. Sînziana Romanescu. Scopul întâlnirii este acela de a studia după mari maeștri ai perioadei interbelice, care au valorificat în operele lor motive orientale, întrucât Muzeul de Artă Constanța deține o valoroasă colecție în acest sens și de a reflecta asupra multiculturalității spațiului dobrogean, care prin farmecul său a reprezentat și reprezintă o sursă inepuizabilă de inspirație artistică. La Muzeul de Artă, masteranzii vor întâlni lucrări ale artiștilor români interbelici, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Gheorghe Pătrașcu, care au dezvăluit în creațiile lor misterul Orientului, cuceriți fiind de peisajele ondulate, de fizionomiile exotice și expresivitatea oamenilor de la Răsărit, de exotisul odaliscelor sau de întregul univers magic al Balcicului.

Acțiunea se desfășoară în colaborare cu Centrul pentru Educație Interculturală Constanța, înființat prin implementarea proiectului „Centrul pentru Educație Interculturală (C.P.E.I.C.)”, de Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Centrul Naval Național pentru Studii și Inițiativă în Educație, Sport și Tradiții din Constanța și International Organization for Democracy and Human Rights din Norvegia, în perioada  mai 2015 – aprilie 2016. Acesta a fost finanțat prin granturi SEE, în cadrul Programului Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european.

22.02.2019 - workshop: „Schimburile culturale și fenomenul aculturației în societatea actuală”

 

Vineri, 22 februarie 2019, începând cu ora 17.30, la Centrul pentru Educație Interculturală Constanța, aflat în incinta Muzeului de Artă Constanţa, va avea loc workshop-ul cu tema „Schimburile culturale și fenomenul aculturației în societatea actuală”. La eveniment vor participa studenți de la Facultatea de Arte, specializările Pedagogia artelor plastice și decorative și Artele spectacolului - Coregrafie, iar acesta va fi moderat de lector universitar doctor Cristina Gelan-Olaru.

Dezbaterile vor aduce în atenție o serie de problematizări cu privire la evoluția fenomenului artistic actual în contextul multiplelor transformări care au loc în planul culturii ca urmare a migrației masive a populației României, adesea temporară, precum cea întâlnită în cazul expatriaților, a muncitorilor sezonieri internaționali sau a studenților care participă la programe de schimburi între universități sau care aleg să urmeze o facultate din cadrul unei universități aflată în afara granițelor țării. Diversitatea culturală, schimbul intercultural, fenomenul aculturației, aculturația psihologică sunt câteva dintre cele mai importante aspecte care vor constitui puncte de plecare pentru discuțiile dintre participanții la workshop.

Acțiunea este organizată de Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, în parteneriat Muzeul de Artă Constanța.

În Centrul pentru Educație Interculturală Constanța sunt expuse lucrările de artă care au fost realizate în perioada 2015 - 2016 de grupul țintă al proiectului cu același nume, implementat din fonduri SEE, în cadrul Programului Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european. Lucrările expoziției pun în valoare ideea diversității etnice și culturale și aduc în atenția publicului iubitor de artă motive inspirate din diverse spații culturale. Expoziția a fost deschisă la data de 15 februarie 2019 și poate fi viziată până la mijlocul lunii martie.

 

 

 

28.03.2018 – Expoziție de pictură pe sticlă și icoane: Spațiul sacru

 

Expoziție de pictură pe sticlă și icoane: Spațiul sacru

Muzeul de Artă Constanţa organizează miercuri, 28 martie 2018, începând cu ora 15.00, vernisajul expoziției de pictură pe sticlă și icoane Spațiul sacru, care va sta la dispoziția publicului iubitor de artă trei săptămâni. Lucrările sunt realizate de profesori și studenți de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța și vor fi expuse în Centrul pentru Educație Interculturală aflat în incinta muzeului. Vor expune Prof. dr. Florin STOICIU, Lect. dr. Lelia RUS PÎRVAN, Lect. dr. Alexandru ŞERBĂNESCU, Lect. dr. Sânziana ROMANESCU, Asist. drd. Ovidiu FELIPOV, Mihaela Ciuștea și studenții: Claudiu ARGEŞANU, Anca BODEANU, Adina BOGDAN, Eliza BOTEA, Anca CABA, Claudia CERNAGOR, Nicoleta CONSTANTINESCU, Cristina COSTEA, Nicoleta DANCIU, Carmen IACOB DORDEA, Mihaela FLORESCU, Anca GEORGESCU, Ana Maria IVANCIU, Vasile LAZĂR, Andreea MĂGUREANU, Alexandra MACIAC, Ioana NECHITA, Florentina NECULAE, Irina NOVIŢCHI, Ionuţ ORODEL, Loredana PALADE, Florentina PĂLĂDUŢĂ, Mihaela PANCRAT, Oana PICĂ, Alexandra ROMAN, Monica STOIAN, Raina ŞTEFANOV, Cosmin ŞUŞU, Maria TEODORESCU, Cătălin TRANDAFIR, Viorel UNGUREANU și Ecaterina VIERU.

Lucrările expoziției pun în valoare teme religioase și motive inspirate din diverse spații culturale. Trei dintre studenții participanți - Claudiu ARGEŞANU, Nicoleta CONSTANTINESCU și Ioana NECHITA au făcut parte și din proiectul „Centrul pentru Educație Interculturală (C.P.E.I.C.)”, implementat de Muzeul de Artă Constanța în parteneriat cu Centrul Naval Național pentru Studii și Inițiativă în Educație, Sport și Tradiții din Constanța și International Organization for Democracy and Human Rights din Norvegia, în perioada  mai 2015 - aprilie 2016. Proiectul prin care s-a înființat Centrul pentru Educație Interculturală din Constanța a fost finanțat prin granturi SEE, în cadrul Programului Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european.

 

21.12.2017 - Lansare de carte Maria Cica, Mușata fârșeloata Marica

 

Lansare de carte Maria Cica, Mușata fârșeloata Marica

Joi, 21 decembrie, începând cu ora 17.30, Muzeul de Artă din Constanța, cu sprijinul Asociației Aromânii, va găzdui, în cadrul Centrului pentru Educație Interculturală, prezentarea romanului aromânesc "Mușata fârșeroată Marica"- autor Hristu Leaghi (1928 - 2001), ediție bilingvă. Ediția în limba română este semnată de Maria Cica, fostă jurnalistă a cotidianului "Telegraf", actualmente o apreciată realizatoare de emisiuni a Televiziunii Române. Lansarea volumului va fi însoțită de un program special dedicat sărbătorilor de iarnă, care va aduce în atenția publicului tradiții și obiceiuri specifice comunității armânești.

iulie - octombrie 2017 - campania naţională cu tema „Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?”

 

Campania naţională cu tema „Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?”

Asociaţia Da’De Ce, în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța, Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti şi de Muzeul de Artă din Cluj lansează campania naţională cu tema „Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?”, invitând copiii între 8 şi 12 ani să înscrie până pe 30 octombrie 2017 lucrările lor pe grupul https://www.facebook.com/groups/DaDeCeRomania. Materialele încărcate pe grup pot fi sub formă de lucrări de artă (desen, pictură, colaj, instalație, montaj audio, video etc) sau texte creative.

 „Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?” este un proiect derulat de Asociaţia Da’De Ce şi  cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul s-a desfăşurat offline în perioada februarie-iunie 2017 prin organizarea de ateliere și expoziții în Constanţa, Cluj şi Bucureşti şi a avut ca obiectiv principal interogarea sentimentului de patriotism în rândurile copiilor, prin mijloace artistice, alături de nume importante ale artei contemporane: Katia Pascariu, Paul Dunca, Cuzina, Cristina David, Elena Ilash, Ana Tecar, Ana Bănică și Nicodim Ungureanu. Din luna iulie 2017 proiectul continuă printr-o campanie naţională online, sub forma acestui grup, pe care copiii de pe întreg teritoriul ţării sunt invitaţi să ne arate ce simt ei față de România.

10.06.2017 -  On spotlight – expoziție internațională de fotografie

 

On spotlight – expoziție internațională de fotografie

Grupul On Spot din București, în parteneriat cu Muzeul de Artă și Asociația pentru Fotografie S16 Vision din Constanța organizează sâmbătă 10 iunie 2017, ora 12:00, în cadrul Centrului pentru Educație Interculturală Constanța, vernisajul expoziției internaționale de fotografie de stradă, intitulată On SPOT Light.

Expoziția este unul dintre cele mai importante evenimente ale Festivalului Bucharest Photo Week 2016, și reunește lucrările unor fotografi din România, Italia, Brazilia, Filipine, Indonezia, Israel, Germania, Croația, Franța, Elveția, Lituania și Bulgaria, care au fost realizate în urma unui concurs, având drept temă folosirea creativă a luminii în fotografia de stradă din diferite spații culturale.

Expun artiștii: Andrea Torrei; Adrian Mitu; Anca Tomoroga; Anda Floriana Stăncescu; Andreea Dana Alionte; Anellise Lucu; Bogdan Comănescu; Cosmin Gârleșteanu; Cristina Ţintă; Dalina Andrei; Dana Corina Popescu; Denis Malciu; Eduardo Kaminski; Eric James Morales; Erwin Turnodilhardjo; Florin Stanca; Gabi Ben Avraham; Gina Buliga; Do Hong Nhien; Loredana Bîtculescu; Marilena Ditrik; Marius Cinteză; Marius Lucian Duțu; Martin U Waltz; Mirela Momanu; Olga Karlovac; Oliver Krumes; Natasha Afanasyeva; Pierre Pichot; Rafael King Ramos; Raluca Enache; Remis Scerbauskas; Rodrigo Melleiro; Ventsislav Lalev și Virginie Brosse Macczak; Camelia Sopon; Elena Răceală; Emilian Avrămescu; Magda Fulger; Sergiu Gheorghian; Titus Marcel.

Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?

 

Muzeul de Artă Constanţa găzduieşte, în perioada 17 februarie - 1 aprilie 2017, o serie de ateliere de creaţie artistică încununate de o expoziţie, în cadrul proiectului „Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?”. Primul atelier a avut loc vineri, 17 februarie 2017, începând cu ora 9.00, în cadrul Centrului pentru Educaţie Interculturală, aflat în incinta muzeului. Muzeul de Artă Constanţa este partener în acest proiect alături de Asociația Da’DeCe din Bucureşti - promotorul de proiect -, de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti şi de Muzeul de Artă din Cluj.

Prin proiectul „Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?”, cei patru parteneri şi-au propus să interogheze sentimentul de patriotism într-o manieră colaborativă, prin întâlnirea creativă dintre copii și artiști și prin organizarea unei campanii naționale pe diferite canale media. Proiectul va fi implementat în perioada februarie - octombrie 2017 în cadrul muzeelor de artă din București, Cluj-Napoca și Constanța și va consta într-o serie de ateliere în care artiști vizuali, actori și dansatori vor descoperi, alături de copiii de 8-12 ani, ce înseamnă patriotismul și conceptele atașate acestuia, precum diversitate și toleranță.

Muzeul de Artă din Constanța va participa în cadrul proiectului “Da’DeCe (nu) îmi iubesc țara” prin găzduirea unui număr de 6 ateliere în Centrul pentru Educație Interculturală. Proiectul ”Da’DeCe (nu) îmi iubesc țara?” își propune întâlnirea creativă dintre copii, artiști vizuali și actori dansatori, în cadrul muzeului, pentru interogarea sentimentului și ideii de patriotism și țară cu mijloacele specifice fiecărui artist implicat, dar și a unei abordări psihologice care să-i invite pe copii la sinceritate, redescoperire, implicare și interogare reală. Procesul din timpul întâlnirilor va fi de tip mentoring, cu intenția de a-i stimula pe copii să se întrebe ce înseamnă țara pentru ei, ce este patriotismul, dacă acestea reprezintă o valoare sau când poate să devină ceva valoros. Vor fi de asemenea abordate temele diversității și toleranței în contextul patriotismului, prin alegerea unor grupuri țintă care să ilustreze mixajul de diferite categorii sociale și etnice.

La Constanța, întâlnirea cu arta contemporană va fi mediată de artista Ana Bănică și actorul Nicodim Ungureanu. La ateliere vor participa elevi de la de laȘcoala Gimnazială Nr.38 „Dimitrie Cantemir” și de la Școala Gimnazială Nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu”, iar vernisajul expoziţiei, care va cuprinde lucrările realizate de micuții artiști, va avea loc în luna aprilie.

 

Evenimentul face parte din proiectul „Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?” și este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 

Mai multe detalii despre programul evenimentului, cât şi descrierile îndrumătorilor implicaţi în proiect, pot fi găsite pe site-ul promotorului de proiect: http://www.asociatiadadece.ro/.

 

Pentru informaţii suplimentare contactați: Cristina GELAN - coordonator proiect la Muzeul de Artă Constanța, tel./fax: 0241 617 012, e-mail: muzeuldeartaconstanta@gmail.com

 

 

Îmi place/ Nu-mi place... prin artă

 

    Muzeul de Artă Constanţa a desfășurat în perioada 23 septembrie - 24 noiembrie 2016, o serie de ateliere de creaţie artistică, în cadrul proiectului Îmi place/ Nu-mi place... prin artă. Acestea au fost organizate în Centrul pentru Educaţie Interculturală, realizat prin proiectul derulat cu fonduri SEE, aflat în incinta muzeului. Muzeul de Artă Constanţa a fost partener în acest proiect, alături de Asociația Da’DeCe din Bucureşti - promotorul de proiect -, de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti şi de Muzeul de Artă din Cluj.

Prin proiectul Îmi place/ Nu-mi place... prin artă, cei patru parteneri şi-au propus ca pe durata anului 2016 să-i apropie pe copiii de 9 - 12 ani de arta contemporană, prin medierea înţelegerii acesteia și prin procesul de creare a unor lucrări originale de artă. Proiectul a constat în mai multe întâlniri între artiști-pedagogi, elevi și muzee de artă modernă și contemporană din 3 orașe: București, Cluj-Napoca și Constanța, în vederea creării de către copii a unor lucrări de artă originale și a câte unei expoziții-instalație. Copiii au fost ghidați de artiști în procesul creator. Intenția a fost aceea de a-i introduce pe copii în lumea artei contemporane în calitate de receptori (pentru expozițiile deja deschise în cadrul muzeelor), dar și în calitate de creatori de artă contemporană.

In Centrul pentru Educaţie Interculturală, în perioada implementării acestui proiect, au fost expuse lucrările grupului țintă din proiectul SEE. Acestea au reprezentat expoziția de artă contemporană la care au fost expuși copiii din proiectul Îmi place/ Nu-mi place... prin artă.

 

 

| www.eeeagrants.org | www.fonduri-diversitate.ro |

  Proiect finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României

 

 

 

© 2015 CEIC. All Rights Reserved.

MADE WITH MUSE CEIC